We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten we aanbieden naast onze reguliere huisartsenzorg.
De organisatie die de bevolkingsonderzoeken uitvoert is Bevolkingsonderzoek Zuid. Dit is een screeningsorganisatie die in opdracht van het RIVM de bevolkingsonderzoeken borst- en baarmoederhalskanker organiseert in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing.
Hieronder vindt u links naar meer informatie over de bevolkingsonderzoeken op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland:
Op de praktijk
Het ziekenhuis neemt bloed af in de praktijk van maandag tot en met vrijdag, van 08:00 tot 09:00 uur. En verder op zaterdag van 09:30 tot 11:30 uur in het St. Anna Ziekenhuis (routenummer 6).
Leende
Het St. Anna Ziekenhuis neemt bloed af in Wijkgebouw Leende, Valkenswaardseweg 1 op de volgende tijden:
Sterksel
Het St. Anna Ziekenhuis neemt ook bloed af in Dorpshuis Valentijn, Valentijn 3 te Sterksel:
In het St. Anna Ziekenhuis
De openingstijden van het afnamelaboratorium zijn van maandag tot en met donderdag, van 08:00 tot 17:00 uur, en op vrijdag van 08:00 tot 16:30 uur.
De uitslag
Vergeet niet na het bloedprikken te bellen voor de uitslag of contact op te nemen via MijnGezondheid.net. Ook al zijn de uitslagen goed, het is belangrijk dat u dat ook weet. De meeste uitslagen zijn binnen tien dagen binnen. De assistentes kunnen u vaak helpen en soms bellen of e-mailen de huisartsen zelf (met name als er uitleg nodig is).
Veelgestelde vragen
Tip: we kunnen u het aanvraagformulier e-mailen. Zorg dan wel dat bij bloedafname het formulier geprint is en dat u het meeneemt.
Het programma Coaching op Leefstijl (CooL) is een Geïntegreerde Leefstijl Interventie (GLI) die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen. De leefstijlcoach begeleidt deelnemers tijdens het CooL-programma naar een gezonder leven.
Het programma bestaat uit advies en begeleiding op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en (leefstijl)gedrag. Het is gericht op lange termijn gedragsverandering bij mensen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. Het programma kent naast een intake en een aantal groepsbijeenkomsten ook individuele consulten en een evaluatiegesprekken en bestaat uit een basisprogramma (12 maanden) en een optioneel onderhoudsprogramma (12 maanden).
Waarom is het noodzakelijk?
Studies laten zien dat de leefstijlcoach een belangrijke rol kan vervullen als verbindend element in de keten ten aanzien van de aanpak van obesitas in Nederland. De leefstijlcoach kan deelnemers laagdrempelig begeleiden naar duurzame gedragsverandering en professionals in het zorgdomein en het publieke domein met elkaar verbinden. Deelnemers blijken na deelname aan het CooL programma meer te bewegen, minder te zitten en ze zijn gezonder gaan eten. Extrinsieke motivatie is verminderd en intrinsieke motivatie ten aanzien van gezonder voedings- en beweeggedrag is versterkt. De gerapporteerde kwaliteit van leven is significant toegenomen bij de deelnemers.
Wat is onze rol?
Vergoeding
De GLI is per 1 januari 2019 in het basispakket opgenomen. Dit betekent dat patiënten die voldoen aan de criteria gratis kunnen deelnemen aan het CooL-programma.
Filmpje over Gecombineerde Leefstijl Interventie
Wanneer u met spoed een huisarts nodig heeft, buiten de reguliere openingstijden van de praktijk, belt u de Centrale Huisartsenpost (CHP). De huisarts die u spreekt tijdens spreekuur of visite, kent u niet en heeft niet de beschikking over uw medische gegevens en achtergrond. Vaak gaat dit goed maar het kan beter; indien de arts inzage heeft in het medisch dossier kan er betere zorg verleend worden.
De praktijk is aangesloten op het Landelijk SchakelPunt (LSP). Hierdoor is het mogelijk onder strikte voorwaarden en afscherming van uw gegevens inzage te krijgen in het medisch dossier. Indien u dat wenst, kunt u hiervoor een formulier tekenen wat u hieronder kunt downloaden. Gelieve het te ondertekenen en in te leveren bij de assistente. Zij zal dan zorgdragen dat bij spoed de medische gegevens van u, beperkt ter inzage zijn van de dienstdoende huisarts op de CHP.
Wilt u dit overigens niet, dan kunt u dat ook doorgeven. U kruist "nee" aan op het formulier, vult uw gegevens in en levert het ook in bij de assistente. Zij zal dan zorgdragen dat uw gegevens geblokkeerd zijn voor inzage door de dienstdoende huisarts.
Hieronder kunt u een informatiefolder en het invulformulier downloaden:
U kunt op onze praktijk ook terecht voor de volgende kleine ingrepen:
Wratten aanstippen is pijnlijk. Na aanstippen is het soms verstandig de wrat te koelen met wat ijs (een washandje met een plastic zakje met ijsklontjes erin). De wrat hoeft niet verbonden te worden. Mocht er een blaar ontstaan dan mag die steriel (dat wil zeggen na joderen) doorgeprikt worden en worden verbonden. Soms is een behandeling niet voldoende en moet de behandeling herhaald worden, meestal wat rigoreuzer.
Een alternatief is excochleatie; het zogenaamd uitlepen. Hierbij wordt de wrat verwijderd onder lokale verdoving. Deze injectie is pijnlijk maar de rest van de ingreep is pijnloos. Vaker is de totale pijn wat minder dan bij aanstippen en gaat de wondgenezing wat sneller. Welke methode de voorkeur heeft kan het beste overlegd worden met de huisarts.
Niets doen heeft bijna altijd de voorkeur: 60% van de wratten bij kinderen verdwijnt spontaan binnen een jaar, zonder pijn en litteken. In drie jaar is dit zelfs 80%.
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo'n teennagel ingroeit is niet met zekerheid bekend. Mogelijk ligt het aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt) of aan het schoeisel (te nauw, te smal). Zeker is dat het te kort afknippen van de hoeken van de nagel een rol speelt.
Diagnose en onderzoek
Voor het stellen van de diagnose is meestal geen nader onderzoek nodig.
De behandelingsmogelijkheden
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van het ingroeien van de nagelrand. Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn of een ontsteking veroorzaakt, is een versmalling van de nagelrand nodig.
Zo'n versmalling kan geschieden door de nagelrand weg te knippen. Later groeit de nagel dan weer aan. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kan geprobeerd worden met de hierboven beschreven eenvoudige maatregelen opnieuw ingroei te voorkomen.
Ook kan de nagel blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook de wortel van de nagel te versmallen. Dat stukje wortel van de nagel moet dan worden weggesneden of door middel van een etsende vloeistof (phenol) worden vernietigd.
Afhankelijk van de bevindingen van de arts, kan het soms nodig zijn de nagel geheel of gedeeltelijk te verwijderden.
Deze ingreep aan de teennagel wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door middel van twee verdovingsprikken aan de teenbasis. De ingreep duurt ongeveer 15 à 20 minuten. Daarom is het belangrijk een speciale afspraak hiervoor te maken ("snijklus") bij de assistente.
WIlt u meer weten over de procedure, dan kunt u een beeldverslag bekijken op de website Heelmeester.nl.
Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico?s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of wondinfectie. Er kan een recidief optreden, de nagel groeit dan weer in en er zal een nieuwe ingreep nodig zijn.
Na de ingreep
Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep alvast deze pijnstillers in huis te hebben.
Ook het hooghouden van de voet kan de pijn verlichten. Na één dag mag het drukverband eraf, kunt u de voeten baden en een pleister op de teen doen. Afhankelijk van de pijn kunt u meestal al weer na enkele (twee tot vijf) dagen weer normaal lopen.
Vragen
Heeft u nog vragen, stel ze gerust. Ook de assistente kan veel vragen beantwoorden.
Een kleine chirurgische ingreep ("snijklus") betreft meestal het verwijderen van moedervlekken, verstopte talgklieren, andere huidknobbeltjes of splinters in de huid. De procedure gaat als volgt:
U kunt een afspraak maken voor hechtingen verwijderen. In de regel mogen hechtingen in het gelaat vijf dagen blijven zitten, op buik en rug tien dagen en op de benen soms wel veertien dagen.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn. Het kan zijn dat daarna, afhankelijk van het type wond, nog een verband aangebracht wordt. Indien de wond er onrustig uit ziet of ontstoken is, wordt er overlegd met de arts.
Bij agraves, kleine nietjes die vaak gebruikt worden bij orthopedisch ingrepen (totale heup- en knieoperaties) verloopt de procedure anders. Na desinfectie met alcohol worden met een speciale tang de nietjes verwijderd. Meestal zijn het veel nietjes en is het een geduldig karwei, niet geheel vrij van pijn die toch goed te dragen is. Ook nu kan daarna verband aangebracht worden.
In de regel worden de hechtingen verwijderd door de assistente.
De praktijk en alle medewerkers worden jaarlijks gevisiteerd door het NPA. Dit instituut controleert en registreert of de praktijk voldoet aan alle kwaliteitscriteria die gesteld mogen worden voor patiëntenzorg en inrichting van de praktijk. De kwaliteitscriteria zijn opgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Folder NHG-praktijkaccreditering
Belangrijker dan bovenstaande is echter de zorg voor u! Vindt u dat het beter kan, laat het ons weten. We gaan kijken, met inzet, of geleverde zorg optimaal kan worden verleend. We horen graag van u!
In de huisartsenpraktijk vinden naast het onderzoek in de spreekkamer meerdere onderzoeken plaats:
Echografie is een onderzoek waarbij organen met behulp van geluidsgolven zichtbaar worden gemaakt op een beeldscherm. De geluidsgolven zijn onschadelijk en niet pijnlijk.
Belangrijk voor het onderzoek
Voorbereiden
Op de dag voorafgaand aan het onderzoek gebruikt u geen voedsel dat gassen in de darmen veroorzaakt. Dat wil zeggen geen uien, prei, koolsoorten, peulvruchten en koolzuurhoudende dranken. Vanaf 24 uur tot aan het onderzoek de volgende dag blijft u nuchter. Dat wil zeggen dat u niets mag eten en drinken en niet mag roken.
Hoe verloopt het onderzoek?
In de onderzoekkamer komt u op een onderzoektafel te liggen. Er wordt wat gel op de huid aangebracht en we bewegen een klein apparaat (een transducer) over uw buik. Indien nodig wordt uw medewerking gevraagd door van houding te veranderen of de adem even in te houden. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
De uitslag
De uitslag wordt meteen met u besproken
De huisarts heeft een ECG-onderzoek voor u aangevraagd. Bij een ECG (ElektroCardioGram) of ‘hartfilmpje’ wordt de elektrische activiteit van uw hart vastgelegd met een apparaat. Dit onderzoek geeft belangrijke informatie over de toestand van uw hart. Een ECG geeft informatie over hartritme(stoornissen), zuurstofgebrek van de hartspier, een acuut of eerder doorgemaakt infarct of een vergroot hart. Bij pijn op de borst kan een hartfilmpje aantonen of uitsluiten of een hartprobleem de oorzaak van uw klachten is.
Wat is een ECG?
Het ECG of hartfilmpje is een grafische weergave van de elektrische activiteit in uw hartspier. Met een apparaat registreren we deze elektrische activiteit en zetten dit om in een soort grafiek. We kunnen de uitslag direct bekijken op een beeldscherm of printen op registratiepapier. Het maken van een hartfilmpje gaat snel en makkelijk, doet geen pijn en is ongevaarlijk. In totaal duurt het onderzoek een paar minuten.
In geval van spoed kan de huis)rts altijd direct eem ECG maken. Voor het maken van het ECG kunt u een afspraak maken via de assistente.
CRP is een ontstekingsparameter: hoe hoger de CRP des te meer aanwijzing voor de ernst van een ontsteking. Bij deze test wordt bloed afgenomen door middel van een vingerprik. De test wordt aangevraagd door de huisarts, vaak tijdens het spreekuur. Hij verzoekt de patiënt zich te melden bij de assistente die de test uitvoert. De uitslag volgt tien minuten. Te samen met de klachten en de bevindingen van het lichamelijk onderzoek volgt er een beleid.
De uitslag
Interpretatie van de test: uitslag < 50 ondersteunt het beleid om geen antibiotica voor te schrijven. Indien CRP > 100 is een behandeling met antibiotica te overwegen. Tussen 50 en 100 is een grijs gebied.
Wellicht werkt de CRP-test antibiotica-besparend: er wordt teveel antibiotica voorgeschreven en de CRP-test wordt ook gebruikt om terughoudend te zijn met het voorschrijven hiervan.
Het thuismeten van de bloeddruk is een betrouwbare meting. Met de gegevens kan de diagnose hoge bloeddruk gesteld en gecontroleerd worden. Hieronder volgt een instructie voor het thuis meten van de bloeddruk:
Hieronder kunt u lezen hoe u bovenstaand invulformulier gebruikt:
Vrijwel dagelijks wordt er urine aangeboden voor onderzoek, meestal om een urineweginfectie aan te tonen of uit te sluiten. Voor het onderzoek kunt u de ochtendurine opvangen in een urinepotje en voor 10:30 uur naar de praktijk brengen. Mocht u niet binnen een uur naar de praktijk kunnen komen, vragen we u om de urine thuis even in de koelkast te bewaren. Wanneer u de urine inlevert op de praktijk, is het belangrijk dat u een formulier invult. Deze formulieren ontvangt u van de assistenten.
De uitslag laten we bij voorkeur weten via ons MijnGezondheid.net. Mocht u dit niet lukken, dan kunt u na 13:30 uur contact opnemen met de praktijk.
U wilt stoppen met roken?
Mevrouw Borst, voormalig Minister van Volksgezondheid, omschreef roken als "De meest voorkomende, vermijdbare risicofactor". Roken heeft invloed op vrijwel elk orgaansysteem in het lichaam. Voor ons als huisartsen is het behandelen van de gevolgen van roken dagelijks werk.
Als een huisarts adviseert het roken te stoppen, stopt één op tien van de patiënten. Wanneer er meer tijd besteed wordt, blijken meer mensen met roken te kunnen stoppen. Vandaar dat onze praktijkverpleegkundigen een stoppen-met-roken-spreekuur hebben om mensen te begeleiden in hun poging te stoppen. Het succespercentage is dan aanmerkelijk hoger. Eigen wil blijft onontbeerlijk voor succes!
Wanneer u geinteresseerd ben om ook te stoppen, wat we u van harte aanbevelen, neem dan contact op met de assistente. Zij zal dan contact opnemen met de praktijkverpleegkundigen. Indien er medicamenteuze ondersteuning nodig is voor uw poging, willen we gaarne medewerking hieraan geven.
U kunt op onze praktijk terecht voor een tweetal vaccinaties:
Hieronder vindt u voorlichting en antwoorden op veelgestelde vragen over de griepvaccinatie. Bij onduidelijkheden, kunt een vraag stellen via MijnGezondheid.net of u kunt de praktijk bellen op +31 40 226 18 27 (kies optie 3). We proberen uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.
Jaarlijkse griepvaccinatie
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik verkleint de kans op griep. Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie.
Wanneer de griepprik halen?
U kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en eind november. Wacht niet tot veel mensen al griep hebben. De griepprik werkt namelijk pas na twee weken.
Hoe werkt de griepprik?
De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. In de griepprik zitten kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.
Meer over de werking van de griepprik
Waarom elk jaar een nieuwe griepprik?
De griepprik beschermt u ongeveer een half jaar. Heeft u vorig jaar de griepprik gehad, dan beschermt die u dus deze winter niet meer. Het griepvirus verandert regelmatig. U kunt dus elk jaar griep krijgen. Daarom is het belangrijk om elk jaar een nieuwe griepprik te halen. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. In de griepprik zitten elk jaar andere griepvirussen. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. In de griepprik komen stoffen die passen bij die virussen.
Dit jaar zullen er ook mensen opgeroepen worden voor een pneumococcenvaccinatie. Sommigen mensen krijgen dus één prik (de griepprik OF een pneumokokkenprik), een enkeling krijgt ze beide!
Een pneumokkok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kun je besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.
De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen.
Hieronder vindt u twee PDF-bestanden met meer informatie over de vaccinatie en pneumokokken: